Co2-t kér karácsonyra a gyerek? Kémikus lesz!

Négy gyerekkel azért annyira nem könnyű az élet. Férjemnek két állása van, és bár az egyik részmunkaidős, még így is rengeteg időt tölt másutt, otthon nagy a hiánya. Ráadásul a gyerek most találta ki, hogy kémikus lesz, mindenféle vegyi anyagok után böngész a neten. Szükségem lenne Zolira, hogy segítsen a gyereknek, mert nem annyira értek ezekhez a dolgokhoz, és úgy érzem nem tudok megfelelő társa lenni az információ és a kielégítő tudás hiánya miatt. Pedig azt gondolom, fontos, hogy hogyha elkezdi a gyerekeket ebben a korban érdekelni valami komolyan, akkor megkapják azt a támogatást, ami a fejlődésüket szolgálja.

Amikor a férjem hazajött néhány napja, Ákos, a kisebbik fiunk odaszaladt hozzá, hogy ő megtalálta a tökéletes oldalt a neten, a gazpalackfutar.com weblapját, ahol lehet gázpalackokat, co2 palackot venni, nagy a választék a kiszerelésben is. Az apja először természetesen nem is értette, mit akar a gyerek, aztán a vacsoránál elmagyaráztuk a helyzetet, hogy Ákos egy hete kémikus akar lenni.

co2 palackZoli természetesen jól fogadta a hírt, mondta, hogy semmi akadálya nincsen a dolognak, szóval leültek együtt a gép elé, és rendelt apu Ákosnak co2 palackot. Persze Zoli közben kérdezgette a kölyköt, mire kell ez, mesélje akkor el, mire jó mégis a co2 gáz. Ákos lelkesen magyarázta, hogy a kólában meg a sörben is ez van, amiket apa úgy szeret, ráadásul olyan hősök is használják, mint a tűzoltók, és például az autók hegesztésénél is hasznos. Ezen a ponton Ákoska vett egy jó nagy levegőt, majd lelkendezve folytatta: folyékony formában is létezik, és a kávébabból a koffeint ennek segítségével vonják ki, mormogta, hogy ezt még nem érti pontosan, hogy hogyan működik, de majd megkérdezi Anita nénit, a kémia tanárt. Az számára, mármint Ákos számára nagyon érdekes tény volt, hogy szilárd állapotában jégként funkcionálhat, ahol nincsen hűtő, ott lehet vele helyettesíteni a fagyasztót akár. Na, ennek örültem eléggé, ha leenged a hűtő legalább lesz co2 palackunk, amivel orvosolhatjuk a problémát, és nem kell kidobnom a tíz kiló paradicsomlevet. Azzal is csábítgatta még az apját, hogy a pezsgők erjedésekor is ez keletkezik, az élelmiszeriparban gyakran használják, ezt a Wikin olvasta, szóval biztos így van…

Szerencsére a co2 palack a rendelés után tényleg használatba lett véve. Ákos komolyan gondolta, hogy nagy tudós válik majd belőle, legalább négy középiskolásoknak szóló tankönyvet elolvasott, és Anita néni, a kémia tanár megíratta vele a középszintű érettségit, amit hatodikosként ötösre írt meg… A következő évben, mondta neki a tanárnő, már az emelt érettségire fognak gyakorolni, mert Ákos különleges tehetségnek bizonyult.

Fontos tehát, hogy szülőként vegyük figyelembe a gyerekek akaratát, hiszen ők autonóm élőlények, csak miniatűr változatban, kis felnőttek ugyebár – Ákos lehet, hogy már most a pályájára került, hála annak, hogy nem néztük le a kérését, nem legyintettünk rá arra, hogy hangoztatta, nagy tudós lesz, és megvettük neki azt a co2 palackot.