Ha a család külföldre költözik

By | december 21, 2014

A sok családot sújtó nehéz anyagi helyzet, és a nagy munkanélküliség sokakat késztet arra, hogy elgondolkozzanak egy külföldi munkalehetőségen. Könnyebb helyzetben vannak azok, akiknél még nincsen gyermek.

Ha kéttagú a család

Azt gondolom, ez a legszerencsésebb, abban az esetben, ha mégis úgy dönt a házaspár, hogy szeretne az egyikük kimenni, dolgozni külföldre, vagy adott esetben, akár mind a kettőjük ki tud menni. Így azért egyszerűbb, mert csak ketten vannak, és könnyebb az itthoni dolgokat elintézni. Vagy ha már az egyikkőjüknek van munkája, akkor a másik ki tud menni utána, egy-két hónapon belül, ahogy talál munkát. Ha szerencsések, találnak egy nagyobb hotelben egyszerre munkát.

Ha gyerekek is vannak

Na, ez a helyzet, már nem olyan egyszerű, mint amikor ketten vannak. Amíg kicsik a gyerekek, könnyen alkalmazkodnak, és könnyebben is tanulnak, és ha abban a korban vagyunk, amikor még csak a szülei a fontosak, egyszerű a helyzet.

Ha már nagyobbak, akkor nehezebb a barátoktól való elválás, kötődés más emberek felé.

Abban az esetben, ha csak az egyik szülő talál munkát, nehéz az itthon maradóknak is, és a kiutazónak is. A szerencsésebbik helyzet az, amikor meg tudják teremteni azt a lehetőséget, hogy a család együtt menjen ki külföldre.

Némely hotelben van lehetőség arra, hogy amíg a szülők dolgoznak, addig a gyermek a hotel megőrzőjében, „óvodájában” van. Persze ez nem mindenhol, és mindig lehetséges.

Ha már találtunk munkát

Sok esetben azt válasszák a szülők, hogy az apa előre utazik, megteremti a feltételeket, és csak pár hónap elteltével megy a család utána, amikor már sikerült egy kis lakást találni. Ilyenkor azért mégis együtt lehet a család, és csak kis időt kell kibírni mindenkinek, az pedig hamar eltelik, a dolgok elintézésével, költözésig. A bejelentett munkás külföldön automatikusan kap sok mindent, és el tudja intézni az okmányokat is.

Az ausztriai állások között vannak szezonálisak, és évesek is. Akkor, amikor valaki csak szezonokra jár ki dolgozni, érdemes a családot nem kiköltöztetni, még ha az az idő nehéz is, amíg távol van egymástól a család. Válasszuk bármelyiket is, mindenképpen mérlegelendő, és megfontolandó az, hogy mikor, hogyan költözik az egész család, és érdemes-e? Csak abban az esetben tegyük ezt meg, ha évekre szeretnénk kint maradni.