A kerékcsere feladata apáról fiúra száll

A szülők felelőssége

Mióta apa vagyok, mindig megpróbálok figyelmet fordítani arra is, hogy a gyerekeim ne csak készen kapjanak meg mindent: ne csak annyi legyen számukra a családi közeg, hogy van egy biztos lakásuk, biztos támogatás mindig a háttérben, és nem kell semmit csinálniuk. Mikor már elég idősek voltak ahhoz, hogy megértsék, hogy ez is a szeretet része, elkezdtem őket megtanítani a különböző ház körüli feladatokra és arra, hogy hogyan tudnak magukról is gondoskodni és megélni, ha arra van szükség.

Ennek volt egyik fontos állomása az, amikor egyik reggel kilépve a lakásból az autóm mellé állva észrevettem, lyukas annak a kereke. Mivel a fiam aznap nem ment iskolába, és én is megengedhettem magamnak, hogy később megyek be, eldöntöttem, hogy itt az ideje, hogy felkészüljünk az autógumi cserére.

autógumi keresőHasználjunk autógumi keresőt

Fiamat lehívtam magamhoz, és úgy döntöttem, hogy az elejétől kezdjük, mit tenne, ha egy ilyen helyzettel találná szembe magát? Válasza helyesen az volt, hogy előkeresném a pótkereket és a szükséges szerszámokat, és ellenőrizném, hogy minden megvan-e. Ezért neki is álltunk, hogy megnézzünk, milyen állapotba van a pótkerék, de ezen már én lepődtem nagyon meg.

Arra emlékeztem, hogy régóta nem vettem elő, de mint kiderült, a gumi szemlátomást is annyira öreg volt, hogy nem akartam azt felrakni a kocsimra.

Így aztán úgy döntöttünk, hogy továbbmegyünk, és megpróbálunk egy online autógumi keresőt is használni, hogy lássuk, mi a megoldás akkor, hogyha teljesen új autógumi kell.

Először is, megtanítottam a fiamat, hogy hogyan lehet megnézni a keréken, hogy pontosan milyenek a méretei, és milyen típusút kell helyette rendelni. A mi guminról annyit lehetett leolvasni, hogy 195/65 R 14 formátumú, amiből számára annyit még el is mondtam, hogy a 195 mm a kerék legnagyobb szélességére utal, míg a 65% az abroncsfal magasságára.

Végül olyan autógumi keresőt találtunk, ahol ez nem is lett volna feltétlenül szükséges, mert még autótípusra is rá lehetett szűrni, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő gumit. Ráadásul, ha mindez nem menne, még ott is volt segítség, hogy hol lehet megtalálni a számokat.

Ezzel együtt is megrendeltük azonban az új gumit, amiről meg is kaptuk azt a visszajelzést, hogy másnapra meg fog érkezni, így úgy döntöttünk, akkorra halasztjuk a szerelést.

Az autógumi felhelyezése

Másnap este, mikor mindketten otthon voltunk, és már az autógumi keresőben kiválasztott gumi is a garázsban várt minket, vacsora után lementünk együtt, hogy felhelyezzük.

Ennek során mindent alaposan végigmutogattam a fiamnak, attól kezdve, hogy hogyan kell kicsavarni a csavarokat, odáig, hogy újra vezethető a kocsi. Vannak olyan dolgok is, amik ez után jönnek, például hogy újra meghúzzuk a csavarokat, így arról is meséltem neki, hátha azt már nem lesz lehetőségünk együtt csinálni. Azt is hangsúlyoztam, hogy bár nekünk már van olyan szerencsénk, hogy mindezt meg tudtuk oldani egy autógumi kereső és egy házhozszállítást biztosító cég segítségével, azért nem kell rögtön azt gondolnunk, hogy szakemberek vagyunk. Sőt, a legbiztonságosabb az – és én is így fogok tenni – ha mindezek után még elvisszük a kocsinkat egy műhelybe, ahol ellenőrzik, hogy mindent megfelelően végeztünk-e el. Ilyenkor még az is egy extra haszon, hogy általában a kerekek kiegyensúlyozását is el tudják végezni, amire néha szükség lehet, és csak egy szervizben csinálható dolog.

Megfelelő kerékápolás

Arról se feledkeztem meg, hogy elmondjam, nem a kerékgumi cseréje az egyetlen fontos dolog, hanem inkább az, hogy mit teszünk két csere között.

Ilyenkor ugyanis folyamatosan rendben kell tartani a kereket, vigyázni az állapotára és ellenőrizni a benne lévő nyomást, hogy lehetőleg minél ritkábban forduljon elő olyan eset, amikor autógumi keresőhöz kell fordulnunk.

Ilyen módon ráadásul a pénztárcánkat is kíméljük, és kevesebbszer fordul elő olyan eset, amikor váratlanul azon kapjunk magunkat, hogy nem tudunk elindulni az autónkkal, mert éppen lapos az egyik gumi.