Öcsémék nagy fába vágták a fejszéjüket

Mivel már öcsém és én is saját családdal rendelkezünk, így nem olyan gyakran tudunk sajnos találkozni. Múltkor viszont szülinapom volt, így megbeszéltük, hogy most elmegyünk ketten sörözni. Nagyon jó volt ránézni, teljesen ki volt virulva, és a legszebb szülinapi ajándékot adta most nekem. Tomi elmondta, hogy a felesége, Niki terhes. Végre nagybácsi leszek én is, nem csak ő. Nekem kettő gyermekem van, ők pedig mostanság tervezték, és szerencsére sikerült is nekik. Tomi annyira rá van most állva a gyerekvállalás témájára, hogy a lehető legjobban fel szeretne rá készülni. Tomi mindig olyan ember volt, aki adott a részletekre, és mindig mindenre gondolt.
Így volt ez a lakásfelújítással is. Mivel az öcsém programozó, elég jól keres, így van rá pénzük, hogy teljes lakásfelújításba kezdjenek a gyerek miatt. Teljesen elkapta a gépszíj…
Mesélte Tomi, hogy a legnagyobb beruházás a padlófűtés lesz. El is mesélte, hogy miért szükséges ez. Azt mondta, hogy azért tartja fontosnak a padlófűtést, mert először a gyerekek csak kúsznak, sokat vannak a földön. Tomiéknál a gyerekszobában és az ő hálószobájukban parketta van, ami ugyan meleg, viszont a nappaliban és az amerikai konyhájukban kő van. Ezzel a kővel vették már a lakást, nem is igazán tetszett neki soha, és úgy gondolták, hogy akkor összekötik a kellemeset a hasznossal. Lecserélik a követ és padlófűtést szereltetnek be. Mondtam Tominak, hogy szerintem ez nagyon jó ötlet, mivel saját tapasztalatból tudom, hogy a kisgyerekek szinte folyamatosan a földön vannak, ha épp nem alszanak. Ott van minden játékuk és onnan nem tudnak leesni sem, szóval ez a leginkább biztonságos terep a számukra. A padlófűtés elég komoly beruházás, és mivel ha azzal van valami probléma, akkor a megbontás és újjáépítés is nagyon költséges, még akkor is, ha jól keres az ember. Ezen kívül az is tud kellemetlenséget okozni, ha addig az a szoba lakhatatlan lesz, főleg, ha valakinek, épp akkor született gyereke. Tomi ezért komoly kutakodásba fogott, és nagyon sokat böngészett az interneten. Így talált rá az elektromospadlofutes.info oldalára. Rájött, hogy az elektromos padlófűtés a legmodernebb most, így biztos volt benne, hogy ő is ilyet szeretne majd. El is kezdett olvasgatni mindenféle fórumon, hogy mégis hogyan szokták ezt kivitelezni, és milyen költségei vannak. Olyan lelkesedéssel beszélt a végére a padlófűtésről, hogy még nekem is meghozta hozzá a kedvemet, annak ellenére, hogy ez zsebbe nyúlós történet.
Miután befejezik náluk a padlófűtés kiépítését, utána tudnak majd nekilátni a többi dolognak, berendezni a gyerekszobát és minden már ott lévő háztartási tárgyat és bútort, gyerekbiztossá tenni. Látszott Tomin, hogy már teljesen be van zsongva attól, hogy úton van az első gyermeke. Nagyon jó volt látni a testvéremen, hogy ennyire lelkes és ennyi energiával indul neki ennek az óriási kalandnak. Szerencsére tudtam őt sok-sok tanáccsal segíteni, hisz én már túl vagyok ezen, és azért is jó, hogy én adtam neki tanácsokat, mert nagyon is jól ismerem őt. Tudtam, hogy neki mikre kell majd figyelni, hiszen testvérek vagyunk, minden rezzenése tudom, hogy mit jelent. Ezen kívül talán az is pluszban hasznos volt, hogy apa adott tanácsot a leendő apának, hisz ugyanazt fogja átélni apaként, mint én.
Szerintem nagyon jó apa lesz belőle, mert Tomi nagyon lelkiismeretes volt mindig is, törődő és őszinte. A gyerekekhez pedig kivételes türelme van, így ezzel se lesz semmi gond, ezt már most tudom mindenki számára borítékolni. Niki nagyon szerencsés, hogy kifogta Tomit, mert nagyon jól kiegészítik egymást.
Tomi egyébként azt is elmesélte, hogy a padlófűtést már pár másik kollégája is dicsérte. Ők építkeztek, és közben jutott eszükbe, hogy milyen jó is lenne, ha nem lennének radiátorok, sokkal nagyobb terük lenne, és így meg is rendelték az elektromos padlófűtést. Ezt az érvét Tomi is felhozta, hogy sok helyet meg tudnának spórolni a nappaliban, ha nem lennének ott azok az iszonyú nagy radiátorok. Egyre jobban tetszett az ötlet, és megeskettem Tomit, hogy ha kész van és már egy télen túl vannak, akkor mondja el a véleményét, mert őszintén felcsigázott. Ha az öcsém azt mondja, érdemes megcsináltatni, akkor otthon felvezetem majd az ötletet Andinak, a nejemnek. Ő is sokszor mondja, hogy de jó is lenne lecseréltetni az előszobában, nappaliban, és a konyhában lévő járólapot, ami szintén kő. Nekem se tetszik annyira, de talán Andit is jobban rá tudom venni, ha már Tomiéktól hallunk jó tapasztalatot a padlófűtésről, és biztos vagyok benne, hogy Andinak az is nagyon imponáló lesz, ha nem lennének radiátorok többé, tekintve, hogy nekünk nem túl nagy a lakásunk. Mi négyen lakunk itt, és valóban sokat számítana, ha a padlófűtésnek köszönhetően felszabadulna a radiátorok helyei. Szerintem, akkor biztos átrendeznénk ezeket a helységeket, mivel nálunk még nagy, öntött vas radiátorok vannak, nem pedig vékony lapradiátorok. Több gondunk is volt már vele, mert szinte mindegyik kilyukadt már. Illetve azt is figyelembe kell vennünk, hogy ha el is költöznénk esetleg egyszer egy nagyobb lakásba, vagy házba, akkor az elektromos padlófűtés nagyban növelné a lakásunk értékét.
Tomi megmutatta az elektromospadlofutes.info weboldalt, ahonnan ő is rendelni fogja a padlófűtés rendszert, és be kell vallanom, nagyon megfogott a honlap. Ugyan csak telefonon nyitotta meg, nem néztem át akkor az egész honlapot, de eléggé izgatott lettem a témától. Éppen ezért otthon a számítógépen meg is néztem az egész weboldalt, és én is alaposan utánaolvastam a padlófűtésnek. Miután Tomi a sörözés közben eléggé kioktatott a témáról, én is ugyanazokat az információkat olvastam az interneten a padlófűtésről, és engem is teljesen magával ragadott. Szeretem az okos megoldásokat, viszont tény, hogy az ilyen beruházások nem kevés pénzbe kerülnek, de hosszú távon mindenképpen kifizetődik. Többek közt ezért is jó, mert kifizetődik. Olcsóbb lesz a fűtés, mivel a gázzal való fűtés sokszorosa az elektromos padlófűtésének. Ugyan nem az egész lakásban lesz Tomiéknál, de a rezsiben biztosan érezni fogják majd ezt, hiszen napközben a nappaliban és konyhában vannak a legtöbbet, mint a legtöbb ember, éjszaka pedig nem is kell olyan meleg, hisz melegben nem jó aludni. Gyakorlatilag minden érv mellette szól, és úgy gondolom, ha sikerül Tomiék példája után, meggyőznöm Andit, akkor nagyon jó befektetést csinálunk ezzel.
Ugyan ez még majd egy év lesz, de ha Tomiéknak bevált és rajtunk a sor, mindenféleképpen fogok írni egy újabb cikket, hogy mi hol állunk a tervezés folyamatában. Addig is pedig elkezdünk Andival spórolni, illetve utánanézni, hogy esetlegesen van e erre bármiféle állami támogatás vagy sima támogatás, amit igénybe vehetnénk.