Okosóra időseknek? Biztonság!

Mindig is csodáltam a párom szüleit, szerintem fantasztikus emberek. A férjemnek négy testvére van, két nővére, egy bátyja és egy öccse. A fiatalabb nővére a család második gyermeke. Súlyos csípőficammal született, de a szülei nem mondtak le sem róla, sem a többi gyermekükről. Sőt, nagyon szerették őt. Példa értékű életet éltek, és még egy ilyen súlyos probléma ellenére is szakmát adtak az összes gyermekük kezébe. Ma már nekünk négy, a férjem idősebb nővérének két gyermeke van, és útban van az öccsétől a hetedik unokatestvér is.

Sajnos mindegyikük sok súlyos betegségen van túl, a korral járó gondok őket sem kerülték el. Bár nagyon ragaszkodnak az önállóságukhoz, ma már nagyon nehéz szívvel hagyom magukra őket, ha lehet, egyik nap én, máskor a férjem, vagy valamelyik testvére néznek be hozzájuk.

A nagylányom születésnapi meglepetéséről nem is olyan régen meséltem, de máris lett az életünkben újabb ünnepelni való, mégpedig a párom szüleinek az aranylakodalma. Valójában persze sokkal régebben egy párt alkottak – én magamban ezt az évfordulót csak platina-lakodalomnak neveztem, de a körülmények miatt későn tudtak csak összeházasodni.

Nagy izgalommal készültem erre az eseményre, mert szeretek arra gondolni, milyen szépen, tiszteletre méltóan élnek a gyermekeim nagyszülei. Igyekeztünk nem felizgatni őket, ezért egy kis meglepetés-ünnepséget szerveztünk. Szerencsére a gyerekeim a legkisebbektől a legnagyobbakig nagyon rendesen kivették a részüket az eseményekből, még a sütés-főzésbe is besegítettek és saját kezű ajándékokat gyártottak a nagyszüleiknek.

Tudtam, hogy a gyerekeim ajándék-ötleteit túlszárnyalni egyszerűen lehetetlen, hiszen a legszebb, amit az ember adni tud az az ő saját, aprólékos munkája. Egy-egy ilyen tárgyban minden szeretet, törődés, gondoskodás benne van. Mégis szerettem volna valami szépet, örömet hozót adni nekik. De két idős embernek, aki már alig mozdul ki otthonról, vajon mit ajándékozhat az ember, amivel valóban örömet szerez?

A lányom esetében a valódi bőr pénztárcamellett az is felmerült, hogy esetleg órát kapjon ajándékba – ez is régóta szokás a családban. Itt Németországban az emberek gyakran wellness-hétvégét, vagy valamilyen egészségmegőrző ajándékot adnak az idősebb rokonoknak, de nálunk ez annyira nem jöhetett szóba – ennyire a férjem szülei sem aktívak már.

Annak idején olvastam valahol egy weboldalról, amelyiken a szeretteinknek lehetett ajándékot választani. Úgy működött, mint azok az oldalak, ahol bizonyos árucikkeket lehetett összehasonlítani. Csak itt nem teljesítmény, márka, vagy ár alapján lehetett szűrni a készletet. Azt kellett kiválasztanunk, kinek, milyen alkalomra, mennyi pénzért szeretnénk vásárolni.

Vészesen közeledett az ünnepség időpontja, én pedig nem tudtam, mi tévő legyek. Óra? Vagy mégis próbáljam meg a szállodát? Hátha valahogy rá lehetne még venni őket egy kirándulásra… Lelkesen böngésztem a fent említett weboldalt is, ahol ezernyi jobbnál-jobb ötletet találtam, de a végén mindig mindegyiket elvetettem. Valahogy annyira szerettem volna tökéletesen választani, hogy a végén teljesen összezavartam saját magam.

Élményt keressek? Valamilyen egészségügyi dolgot? Ahogy ezen morfondíroztam és lelkesen állítottam a szűrőket, szembejött velem egy cikk az okosóra tárgykörében. Nekem már elég régóta van egy fitnesz karkötőm , amelyik az időt mutatja. Táborozáshoz az ikreknek is vettünk egy gyerek okosórát – nem szerettem volna, ha a telefonjukat nyomkodják, de nem ártott volna, ha elérhetőek maradnak, amíg a Magyarországon nyaralnak. Arra viszont nem gondoltam, hogy van okosóra kifejezetten idős embereknek is. Pedig…

Az idős embereknek fejlesztett okosórák nagyon sok hasznos funkcióval bírnak. Csak egy-két gyártó darabjait néztem meg, de nagyon meggyőző volt, amit láttam. Számomra a legmegnyugtatóbb lehetőség, hogy az órán be lehet állítani egy segélyhívó telefonszámot. Ha baj van, csak meg kell nyomni az órát, és az tárcsázza a megfelelő számot – az enyémet, a férjemét esetleg valamelyik testvéréét.

Az az okosóra, amit végül megvásároltunk, arra is képes, hogy ha a tulajdonosa beleegyezik, megmutassa a viselője helyzetét a térképen. Mobil applikáció segítségével le lehet olvasni, hogy hol van éppen az idős hozzátartozónk. A miénk egyébként a pulzust is mutatja, és képes riasztást küldeni, ha valami baj van. Ezen kívül persze tud minden olyasmit, amit egy okosóra szokott – mutatja az üzenetet, fel lehet venni vele a telefont, sőt, rezgős ébresztő óraként is tud funkcionálni.

Eleinte aggódtam, hogy a férjem szülei nem fogják szeretni az ajándékukat, sőt, használni is nehézkes lesz majd nekik. Szerencsére az unokák segítettek – a bontogatás után néhány órával a nagypapa már a telefonja képernyőjén követte a nagymama tartózkodási helyét. Szinte nekem is hihetetlen, de az okosóra segítségével végre megváltozott az életük!

Mivel látják, éppen hol tartózkodik a másik, az apósom és az anyósom végre egymás nélkül is ki mennem mozdulni a postára, a boltba, az orvoshoz. Korábban mindenhová együtt mentek csak, így nehezen volt szervezhető az életük, hamar kimerültek.

Mivel bármikor kéznél van a segítség, a legnagyobb bajban is tudnak telefonálni, sokkal bátrabban vágnak neki az utcáknak. Az anyósom most újra eljár a Bibliakörbe, az apósom meg szokta látogatni az idősebb barátait, sőt, együtt néha sétára is kaphatóak.

A fitnesz kiegészítőnek köszönhetően számolják a lépéseiket is, minden nap igyekeznek legalább hatezret megtenni, hogy egészségesek maradjanak. Ez nekik már nagyon nagy teljesítmény, ők pedig büszkén számolják a rekordjaikat. Mivel az órára mindenféle kiegészítő program is tölthető, szívesen kísérleteznek is – ez pedig közelebb hozta őket a modern világhoz és az unokáikhoz is.

Az okosóra vásárlás nálunk szuper döntésnek bizonyult. Szeretem dicsérni magamat, de ez az ötlet egyedül biztosan nem jutott volna eszembe. Ebből az esetből megtanultam, hogy ajándékozáskor sem szabad a komfort zónánkban ragadni, egyáltalán nem szégyen, ha tanácsot kérünk. Néha érdemes tanácsért abszolút kívülállókhoz folyamodni: nekik nincsenek félelmeik, nincsenek előítéleteik a dolgokkal szemben.

Mostanában, ha valakinek valami kis meglepetést keresek, lelkesen böngészek az oldalon. Nagyon tetszik, hogy egy kattintással meg is tudom rendelni azt, amit kinéztem: nem gondolom túl a dolgokat, és nem álmodozom. Görcsölés helyett van időm például egy tálca finom süteményt sütni, és valami kis plusz, igazán saját és személyre szabott dologgal is meglepni a szeretteimet – természetesen a tökéletes ajándék mellé. Ettől lesz számomra a legszebb bármelyik ünnep!